Austrálie po třech měsících – část 1 – obecné porovnání

Odletěli jsme do Austrálie někdy v půlce srpna. V dalších řádcích bych chtěl shrnout moje dojmy z života u protinožců.
Takže jsme tu s Helčou cirka tři měsíce a to už je slušná doba na to rozkoukat se a trošku se zabydlet.

Část první: obecné porovnání

Austrálie,  jak to tam vlastně vypadá, jako v přírodopisných dokumentech, nekonečné pláně s klokany, jako v Krokodýlovi Dundee, nebo jako v Evropě? Hodně lidí co tu nebylo moc nemá šajn, jak to tady vlastně chodí a ani já nemůžu říct, že bych tu byl matador, ale poznal jsem trošku Melbourne potažmo stát Victoria, takže určitou představu mám. Hlavně Austrálie je jen o něco málo menší než Evropa (je to tak trochu kontinent), takže se to samozřejmě liší podle místa kde jste.

Victoria a počasí.

Naprosto nepředvídatelný, prý je to záležitost jen Melbourne potažmo Victorie, ale je to teda zběsilost. Místní říkají: „Čtyři období za jeden den“ a nejsou daleko od pravdy. Ráno je zataženo, vypadá to na déšť, za 2 hoďky se to vybere a vypadá to na pařák, pak se znova zatáhne a začne pršet, pak je znovu slunce a na večer vítr jako prase. Typické počasí v Melbourne s nadsázkou. V poslední dobbě jsem sestavil takovou teorii, že počasí tu přichází v sinusových vlnách. Periodicky se opakuje: slušný počasí – tropický den – slušný počasí – poměrně nevlídno – totální piss (déšť, vítr, zima) – poměrně nevlídno – slušný počasí. Prostě sinusovka.

Australani

No těžko charakterizovat typickýho Australana, je to tu totiž samá naplavenina. Začalo to zhruba před 200 lety :). No ale dá se říct, že lidi jsou tu obecně vlídnější, pokud se neznáte většinou se chovají příjemně, ALE má to háček, je to krapet neupřímný. Například pokud chcete práci, musíte v životopise doslova kouzlit (je mi 29 let, mám 35 let praxe jako číšník, byl jsem na měsíci a mám přístup do laboratoří NASA).  Pokud vám někdo řekne určitě vám zavoláme, znamená to většinou „piss off“. Takže běžný Australan si o vás myslí že jste kujebáci, ale tváří se na vás jako na nejlepšího kámoše. Čech si o vás myslí, že jste kujebáci a tváří se na vás jako na kujebáky :).

Šetřivost. Jestli máte za to, že český šetřivý přístup je něco neobvyklýho, tak tady je to stejný, možná horší. Australani jsou fest na prachy. Každej tu vydělává neskutečný rakety, ale jak má pustit chlup tak se brání jako Sparťani u Thermopyl. U někoho, kdo utratí 750 AUD za stěhování, je lehce překvapující, že kvuli dalším 11 darebným dolarům je schopen jet do bankomatu, načež zjistí, že má sice krásné bankovky, nicméně potřebuje drobnější, tak ještě pílí do obchůdku rozměnit, aby nemusel zaplatit ani dolárek navíc. Jiný zase po srozumění s cenou X29 a podání X30 se zeptá, jestli mám dolar nazpět, no skutečně zarážející.

Krade se tu poměrně pořád málo, i když se to prý zhoršilo za poslední roky. Mě ještě nic neukradli, takže nevím, ale slyšel jsem, že kamarádovi dvakrát ukradli skůtr, takže úplně neviňákov to tu nebude. Nicměně parkuju si už skoro 2 měsíce kolo (řekl bych že celkem dobrý) na dvorku, je zamčený a zatím ho furt mám, to bych si v Česku asi nelajsnul (resp. ve městě v česku).

Ceny zboží a služeb v Austrálii a výdělky (1AUD je asi 20Kč)

První větou, vše je tu ukrutně drahý!!  Na druhou stranu lidi tu vydělávají značně víc než v Česku, takže se to tak nějak vyrovná.

Navíc, věci, který jsou tak nějak na globálním marketu, tu vychází stejně, nebo i levněj v přepočtu na naše. Mezi tyhle věci patří elektronika, auta, oblečení a možná ještě něco dalšího. To je asi důvod, proč tu jezdí dost drahých aut, všichni tu mají jobko-nesmyslofouny. Prostě když berete australský prachy a zboží stojí stejně jak u nás, tak je to pro vás prostě levný. No a pak jsou tu ty ukrutně drahý věci, mezi který patří všechny služby, kde je využita práce někoho v Austrálii, takže jídlo a pití v restauraci, ošetření u doktora, servis aut a čehokoli jinýho, kadeřnictví a v neposlední řadě stěhování 🙂 (pozn. já dělám stěhováka, pro někoho, kdo to nahoře nečetl, nebo zapomněl). Jídlo v obchodě se pohybuje v rozmezí 1-3x naše ceny, i když stejně asi jako u těch služeb se dá najít a pak ušetřit, ale musí se hledat. Takže například chleba se dá koupit za 0,75 centů (!) nebo taky za 6 dolarů, záleží na tom, jak moc vám vadí tousťák jehož hlavní ingrediencí je vzduch :). V poslední době mi připadalo, že nějak podezřele hodně lidí si stěžuje, že je blbá doba, hodně lidí přichází  práci, všechno se zdražuje, tak nevím, možná byli nakažení Čecháčky, co sem přitáhli.

Porovnání zdravotního systému zatím nemůžu udělat, protože jsem u doktora nebyl, nicméně jsem slyšel, že je to drahý a, že vám to vrátí ale ne všechno.

Veřejná doprava rapidně zaostává za Prahou, ale to asi všude na světě (slyšel jsem, že je Praha nejlepší na světě), na noční spoje zapomeňte, v neděli MHD začíná asi v 8:30, ohledně dopravy z letiště se praktikuje styl „poraď si sám“ – takže taxi, nebo předražený busy. Tramvaje jsou nesmyslně pomalý a nejezdí vůbec na čas, protože mají téměř všude sdílenou cestu s ostatním provozem a když je zácpa, tak je tramvaj v řiti. Metro celkem na čas jezdí, ale občas se stane že vynechá. V prostředcích většinou moc nehlásí, jaká stanice následuje, zažil jsem, že to nějaký řidič tramvaje (nadšenec) hlásil přímo do mikrofonu, trošku středověké řešení zdá se. V metru je dost často ten krásný displej použit pro nepochybně velmi užitečnou informaci o konečné stanici, která je tam po celou dobu jízdy.  No a je to samozřejmě drahý 130$ permice na měsíc, takže zaplatíte za 2 měsíce to co v Praze za rok.

Bydlení. Za pěkný bydlo někde u móře, se tady platí nesmysly jak pronájem tak koupě, když nejdete po nejlepší lokalitě tak se dá najít levnější, ale furt drahý jak ten kretén a Melbourne je velký jako 2/3 Středočeskýho kraje, takže počítejte s projížďkou, pokud pracujete na druhým konci Melbourne. Z pohledu baťůžkáře, kterej přijede na chvilku je to samozřejmě ještě horší, bydlí dost často v punkrockových hostelech, sharehousech s hustotou osídlení bytu stejnou jako běžná romská rodina (4 lidi na pokoj – x4 pokoje apod.), za peníze, za které si pronajmete slušný baráček na okraji Prahy, nebo supervilu v Ostravě 🙂 což je 1000+ dolarů měsíčně.

Příležitostí k práci, tu samozřejmě je dost, ale možná ne tolik, jak propagují agentury. Já jsem problém celkem neměl, měl jsem poměrně dobrou angličtinu, ale vím o lidech co celkem problémy mají. Pokud máte normální pracovní vízum a nemusí chodit do školy, tak je to asi o něčem jiným, ale stejně to není tak, že by vás na ulici naháněli personalisti stylem „rybičky rybičky rybáři jedou“. Minimální mzda 15 babek za hodinu je krásná, když se nad ní člověk zamyslí, ale mnohdy tu lidi dělají neofiko za míň.

Takže k této kapitole sečteno podtrženo, má to tady svoje klady i zápor.

Příroda

Příroda je tu nepochybně krásná, i když zatím, jak říkám viděl jsem jen Victorii (za 14 dní jedeme do Sydney a na East coast, tak poreferuji později). Jsou tu pro Evropana nezvyklý rostliny, lítají tu v parcích ve městě velcí a krásně zbarvení papoušci, ve vzdálenějších parcích narazíte na (je to tu!!!) klokana a možná i koalu. No a na severu toho bude ještě daleko víc. No příroda je velký lákadlo pro turisty a cestovatele, kterých je tu jak tunelů do českýho státního rozpočtu.

Michal alias Hlava alias ??? alias Makouš

1 ping

  1. […] Victoria (Melbourne) – vzhledem k tomu, že leží v mírném pásu, tak je počasí podobný jako v ČR, jenom je brutálně nestabiln. Místní říkají „four seasons in one day“ (někteří říkají dokonce one hour :)), což je dost blízko pravdě. Setkal jsem se s počasím, kdy jeden den bylo přes den 37 stupňů a den na to 16. Nekecám. Prší tu taky celkem často a bejvá tu silnej vítr, zejména v Melbourne u moře. Takže pokud přijedeš v zimě, připrav se na kosu a to většinou i doma, protože Australani si na zateplení domů zrovna nepotrpí. Občas mívají místní přímotopové radiátory, ti měkčí, tvrďáci je nemají a chodí v 5ti stupních běhat ven v tričku a kraťasech. Více zde. […]

Napsat komentář

Your email address will not be published.